Reflektioner

”Allt är lika prioriterat”

Ca 2 minuter att läsa

Ett ständigt återkommande problem, allt är lika viktigt och lika prioriterat. Det sker hos alla kan jag tro och vi är inget undantag. Vi har löpande avstämningar och prioriteringsmöten med vårt närmaste team… vi har en produktägare till rollen, men försöker att bestämma så mycket vi bara kan som ett ”produktägarteam”.

Ett problem som dock uppstår är när det nära inpå nästa fas/sprint/period som är planerad, förfinad, avstämd och redo för utveckling, helt plötsligt dyker upp saker som är viktigare och ska prioriteras in över allt tidigare bestämt av olika anledningar. Det får egentligen inte ske, med vi alla vet att teori och praktik är olika saker. Vi ska ju vara agila och kunna hantera saker som dyker upp, men ändå tar det emot att trycka in saker med kort varsel – saker som av någon anledning ”plötsligt” blev superviktigt.

Frågan blir, – Hur viktigt är det? Lika viktigt som allt annat vi har i vår Featureboard blir svaret. Fel! Ingenting går att vara lika prioriterat. Så vad göra för att prioritera? En variant av Lean Coffee är en väg att gå. Eller att stolpa upp alla Features och väga pro/cons mot varandra är en annan. Men viktigast, gör någonting för att bestämma vad som är viktigast. Starta inte mer än vad teamet klarar av att leverera, för det mår ingen bra av.

Reflektion

Inget kan vara lika viktigt och prioriterat. Det finns alltid något som är ”viktigare” att göra just nu. Går det inte att avgöra, hitta en metod för att hitta den viktigaste storyn.
0
Dela:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of