Ca 2 minuter att läsa

Jag har just för tillfället snöat in lite på Design Sprints som är en metod framtagen av Google Venture. Det började egentligen med att jag känner att vi sitter fast lite i vårt dagliga arbete och har stundtals svårt att veta om vi faktiskt bygger rätt saker. Visionen vad vi bygger är lite tunn för tillfället och vi ska sätta oss ner och fräscha upp och förnya inom kort.

Så min vana trogen vill jag inte komma oförberedd till en workshop jag själv kallat till. Vi har tidigare arbetat utefter metoden Design Studio, även om det varit i någon form av lightversion. Men i min iver att hitta bra metoder, verktyg, inspiration etc så kom jag att tänka på en podd jag lyssnar en del på, Agilpodden, där dom i ett avsnitt för ett tag sedan nämnde just Design Sprint. Blev såklart nyfiken och började läsa på lite och beställde hem boken, vilken jag inte har hunnit läsa ännu.

Men i korta drag är Design Sprint en femdagars workshop där man stänger in ett gäng med människor i ett rum för att hitta lösningar på ett problem. Man börjar med att identifiera problemet på måndag och mappar upp vad för utmaning som finns. På tisdag idégenererar man och tar fram skisser på utmaningarna. Onsdag tar man beslut och skapar storyboard på de utmaningar som valts. På torsdag tar man fram prototyper på sina bestämda skisser och på fredag testas dessa mot ett antal personer.

Fördelen med det här sättet att arbeta är att ta ner flera veckors, eller i värsta fall, flera månaders arbete till fem dagar. Utmaningen kan ligga i att få ett gäng personer i verksamheten att boka upp sig en hel vecka för det här. Men det gäller att sälja in det och lobba ordentligt för att visa på fördelarna att komprimera flera månaders arbete till en vecka.

Så min utmaning kommande tid är att läsa boken Sprint (skriven av skaparen av Design Sprints) från pärm till pärm och sedan börja skissa hur vi kan använda det i vår verksamhet. Och sedan sälja in det till kollegor, chefer och styrgrupper.

0
Dela:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of