Reflektioner

”Tidsödande med prioritering”

Ca 2 minuter att läsa

Det är endast i en ideal värld där det finns oändlig med resurser. Verkligheten är ju som vi vet annorlunda och där uppstår det ständigt situationer där olika delar behöver samma resurs samtidigt.

Inte om, utan när det sker (vilket sker konstant) krävs det beslut om prioritering där det bestämt att det ena är viktigare än det andra. Och att det nedprioriterade antingen får vänta tills resursen blir ledig eller så får man se till att lösa det på annat sätt. Men som jag tidigare skrivit så är det just det här med prioritering som är svårt. Att prioritera är vårt, ofta tidsödande och det ska baseras olika objektiva och subjektiva fakta och omständigheter. Resultatet blir ofta instabila prioriteter med frekventa omprioriteringar som följd.

Ett återkommande mönster som jag därför upplever är att det som upplevs som ”bråttom” ofta vinner över det som kanske är längre från leverans även om detta är ”viktigare”. Ett annat mönster är ”fiskmåssyndromet”, vilket innebär att den som skriker högst vinner och får sina behov tillgodosedda. Båda scenarion ovan gör att det ofta blir ändrade prioriteringar, vilket lätt bli ineffektivt och kan uppfattas att vi tappar riktning och tydlighet i var vi vill.

Jag vet inte om det finns en lösning som passar allt och alla, men en start är att ha en tydlig målgrupp, tydliga visioner på lång och kort sikt, ett bra arbetssätt att falla tillbaka på. Det är galet svårt och utmanande med ytterligheter som påverkar, men hej, det är ju det som är det roliga med produktutveckling!

Reflektion

Lätt att falla in i ”fiskmåssyndromet”, dvs att tillgodose den som skriker högst. Försök ha tydliga mål med utvecklingen och var inte rädd för att säga nej. Ett av de bästa och tydligaste ord som finns.
0
Dela:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of